Reklama
 
Blog | Vít Rapčan

Partie prezidenta Zemana nekončí

Na situaci vzniklou v posledních dnech kolem ČSSD, která ve volbách do poslanecké sněmovny minulý víkend doslova utrpěla vítězství, se dá hledět z mnoha úhlů. Nabízím vám jeden z kategorie nekonformních, manipulativních, ale snad zajímavějších. Skoro pohádkových...

Když se při máchání svým žezlem „nadstranický“ pan prezident Zeman, zaštítěný svou hordou SPOZ, před volbami vyjádřil, či naznačil, že toho bohdá nebude, aby Bohuslavu Sobotkovi premiérský úřad do rukou svěřiti ráčil, člověka v jeho omezenosti napadlo jediné: peče to s Haškem.

Ne toliko našeho staronového vladaře! Představte si tu úžasnou ironii, kdy sám Michal Hašek, jsa do této pasti vlákán, uvěřil bláhový královským slibům a ve své zaslepenosti snad skutečně doufal v podporu z úst a rukou monarchy. Nevím, kde nechal rozum tento jinak ne tak neinteligentní hejtman kraje Jihomoravského. Snad setrvačná loajalita k bývalému předsedovi, snad prostý mamon věhlasu a aureoly společenského postavení, snad kombinace obého. Možná se to nikdy nedozvíme (…ačkoliv ukňouranost česká jest rysem dobře rozpoznávaným i v zahraničí a začasté mnohé odhalujícím, neb se žalobníčkovstvím zpravidla spojená). Nechme jej tedy hráti roli užitečného idiota a věnujme se dále královské strategii nového hradního šachisty.

Nespekulujíc o pachatelích likvidace neoblíbené pravicové vlády, která (dá-li se tomu věřit) nejlepší výsledky co do omezení, neřku-li umořování Českého dluhu na Evropském tržišti za poslední roky přinesla, držme se holých faktů: ODS bez náhrady téměř na prach rozmetána jest. ČSSD od sestavení vlády vykonavatelů královské moci v kole lámána jest. Prezidentova soldateska SPOZ mediálně, „vládně“ a královskými známkami propagována jest, začasté na úkor úspěšnějších pikadorů jako Pirátů či Sdružení svobodných občanů. Kam tedy hledí králův zklamaný zrak?

Ach, kdeže zklamaný! Tato hra ještě zdaleka není dohrána. To vidina pokračujícího boje kalí jeho oko! S lehkostí, s jakou se zbavil poradce a přítele Šloufa, odvrhne mocí a svatostí poslání (tedy velkého úkolu očištění české politické scény od zápachu starobné hniloby) opojený vladař i lokaje Haška a jeho odvržením zasazujíc definitivní úder do zkomírajícího srdce kdysi mateřské ČSSD, hledí na dokonané dílo zkázy.

Tu leži v prachu mrtvola ČSSD, hned vedle té ODS. Sestavit vládu nemožno. Věrný správce Rusnok hlásí svému lordovi, že není zde dřívějšího zla (tedy nebýt té proklaté TOP 09 v čele s knížetem, co s lišákem Kalouskem a mnohými starosty vzdoruje zemanovi) a v krasojízdě pokračovati možno jest nejméně půl dalšího roku. Pan prezident připravuje straně svých jmenovců reparát na druhé podání. Zbývající zmatený a zklamaný počestný (i když ne už tolik početný) levicový volič budiž tedy v nadcházejícím půlroce vržen do náruče KSČM, či (neustále Hradem, Strakovkou a stá(d)ními médii, zkráceně za státní peníze opěvované) SPOZ, případně Zeleným.

Avšak co počít s těmi Babiši a Okamury, kteří se zjevili mezi českými ovcemi jako šťavnatá jatelinka na vypálené pastvině? Inu, pane prezidente, máte na to půl roku, abyste to své stádečko přesvědčil, že ta jatelinka je bylina omamná a vůbec ne tak výživná, jak vypadá. Ale moment, ovcím to moc nepálí, prostě baští to, co vypadá líp… A to už ta Vaše hra vypadala tak slibně!

Možno tedy sázeti na termín dalších mimořádných voleb. Tyto budiž vyhlášeny na 2.-3.5.2014, příznačně se vážíce tentokrát na Svátek práce, neboť krom dnes v Čechách nejoblíbenějšího zaměstnavatele slovenské národnosti s historií na pomezí diplomacie a tajných služeb minulého režimu a opětovného nástupu Komunistů, i vzepětí Dělnické strany bude zajisté k vidění, neb takové už věci bývají. Když rozumu se nedostává, hůl se do ruky brává.

Nezbude, než nový zákon do Sbírky prosaditi. Lex Zeman si ho třeba nazvěte.

A tak by mohla pohádka končit. Ale nezoufejme, když něco starého končí, něco nového se začíná…

Nebo to všechno bylo, je a bude jinak? ;o)

Ať tak, či tak, dětem dětí našich dětí nezávidím, co se budou muset jednou v dějepisu učit! Vždyť už jen tomu, co sám stihnu vnoučatům povyprávět, ty chudinky jen stěží uvěří. Jen aby se ještě učily česky, to bych si moc přál.

Reklama